Яркият колорит, декоративният подход, линеарността, интересът към националния ни фолклор и източните култури, характеризират творчеството на Мира Рахнева. Вдъхновява се от творбите на Иван Милев, Обри Бърдсли, Густав Климт, Джон Уилиям Уотърхаус и др.

Автобиография

Мира Данкова Рахнева е родена през 1981г. в град София.

1999г- завършва ССХУ за Изящни изкуства „Акад.Илия Петров”- София, специалност „Живопис”.

2006г- завършва висшето си образование в СУ „Кл.Охридски”- специалност „Изобразително изкуство”.

През последните години активно участва в колективни изложби в София и страната /галерия „Фанита”, Модулор”, „Червената къща”, „Астри”, „Арт Фея” и др, както и учебни в СБХ, СГХГ, СУ „Кл.Охридски”/

2007г - Първа самостоятелна изложба в Галерия „Палитра”- София.

Мира Рахнева се представя като художниk с вече изградена индивидуалност и стил. Рядко някой може да види нейни творби и да остане безразличен към тях. Тя търси скритата символика на малките неща и от повечето й творби се разплисква заразяващ оптимизъм.Работи основно с маслени бои, туш, темпера, но има силен интерес и към рисуването върху текстил и стъкло, фотографията и в тези области се представя също така успешно.
В по-голямата част от картините и рисунките й линията има формообразуваща роля и нейното присъствие е от първостепенно значение за въздействието им.
Яркият колорит, декоративният подход, линеарността, интересът към националния ни фолклор и източните култури, характеризират творчеството й.Предпочита да рисува „картини с дух”, в които има мистика и тайнство, абстрактни композиции, пеизажи..Вдъхновява се от творчеството на Иван Милев, Обри Бърдсли, Густав Климт, Джон Уилиям Уотърхаус и др.
Картините й са притежание на български и чуждестранни ценители /Англия, Полша, Южна Африка, Канада и др./