Яркият колорит, декоративният подход, линеарността, интересът към националния ни фолклор и източните култури, характеризират творчеството на Мира Рахнева. Вдъхновява се от творбите на Иван Милев, Обри Бърдсли, Густав Климт, Джон Уилиям Уотърхаус и др.

Новини

Мира Рахнева в галерия Палитра
22.11.07

Художничката Мира Рахнева едва от няколко години се изявява пред публика с творчеството си, но с настоящата изложба в галерия “Палитра”, се представя като живописец с вече изградена индивидуалност и стил.

Изложбата включва рисунки с туш и маслени платна, в които е разработена основно темата за Жената, върху която Мира Рахнева работи от няколко години – Жената в различни възрасти, в различни състояния, носител на различни културни традиции. Отличителна черта на живописта е подчертаната декоративност, редица орнаментални мотиви и интензивен цвят. Проявяват се и различни културни влияния, интерес към Изтока (образите на индийката, гейшите, циганката), както и мотиви от българската фолклорна традиция, от народната носия.

Интересът към изтока и националния фолклор плоскостното изграждане на формата, декоративността, линеарността, свързват Мира Рахнева с естетическите пристрастия на сецесионовите художници. Без да бъде „сецесионова”, тя търси корените си именно в този стил. Нейни картини са собственост на частни колекции в София, Пловдив, Плевен, Сан Франциско, Южна Африка, Лондон.

Галерия Палитра се намира в София, ул.Узунджовска №1.